Happy Hippos

Ensimmäinen työ aamu. Kyyti lähtee klo 7.15. En edelleenkään ole aamuihminen.

Lähdemme näin aikaisin koska Hana haluaa näyttää minulle muutaman paikan matkanvarrelta. Saan selville, että töihin on olemassa myös nopeampi reitti, mutta se vaatii vähän kävelyä. Mielummin kävelen jonkin matkaa kuin käytän julkisissa istumiseen lähes 15 min kauemmin.


Happy Hippos on yksityinen englanninkielinen päiväkoti/esikoulu, jossa työskentelee kolme äidinkielenään englantia puhuvaa ohjaaja sekä muutama muu opettaja (hyvillä kielitaidoilla, ja sikshän mä oon täällä ;) ). Lapsia on yhteensä vajaa 30, mutta kaikki eivät tule paikalle joka päivä. Päivät koostuvat aamupäivän opetuksesta, jossa harjoitellaan mm. värejä, muotoja, numeroita ja aakkosia englanniksi. Iltapäivisin tarjolla on erilaisia aktiviteettaja päivästä riippuen. Maanantaina taidetta ja tanssia, tiistaina vaihtelevat teatteri ja tiede, keskiviikkona musiikkia ja urheilua, torstaina kokkausta ja perjantaisin on retkipäivä.

Koulun kuukausimaksu on 15 730CZK eli noin 656€ lisäksi maksettavaksi tulee päivättäin kaksi välipalaa á 0,60€ ja ruoka 1,80€. Tsekin tasoon kallista, mutta elämä on. Välipalat koostuvat hedelmistä, vihanneksista, jugurtista, voileivistä ja välipalakekseistä päivästä riippuen. Ruualla on aina alkukeitto ja pääruoka. Koulu on viimeaikoina pyrkinyt lisäämään kasvisruokia ja vähentämään lihansyöntiä, mikä mielestäni on vain hyvä asia.

Tarhan koira Essie oli heti ovella vastassa. 
Ruokatila ja isompien opetustila.

Vastaanotto oli heti alussa lämmin ja pienen alun ujostelun jälkeen lapsetkin tarttuivat käteeni ja pyysivät mukaan leikkeihinsä. Osa puhui minulle tsekkiä, mutta koittivat kovasti selittää englanniksi kun auliisti myönsin etten ymmärrä mitä he tarkoittavat. Jos nyt vaikka aluksi opettelisin lausumaan lasten nimet oikein.

Aamupäivän opetus tapahtui jaetuissa ryhmissä ikä- ja kielitason mukaan. Lapset istuvat piirissä lattialla opettajan edessä. Laulettiin aamun "How are You"-laulu, jossa jokainen lapsi huomioidaan nimeltä kysymällä mitä kuuluu ja miksi kuuluu sitä mitä nyt ikinä sattuu kuulumaan. Alun jälkeen kävimme läpi numeroita ja värejä sekä aakkoset. Taitavia muksuja ja osa puhui jo todella hyvää englantia.


Ulkoilun ja ruokailun jälkeen oli vuorossa taidetuokio. Koska viikon aiheena on turvallisuus värittelivät pienemmät palomiehiä. Perjantain retki on tällä viikolla teemaan liittyen paloasemalle. Jännää. Taidetuokin jälkeen päästiin liikkumaan tanssin parissa. Tanssitunti vaikutti lähinnä hallitulle kaaokselle, mutta sitä se lienee myös suomalaisissa päiväkodeissa. Alkuvenyttelyä seurasi lapsille muokattua balettia ja liikkuvuusharjoituksia sekä klassikko musical chair (pirpanat juoksee tuolipiiriä ympäri ja yrittää istahta tuolille kun musiikki loppuu) Ohjattu toiminta päättyi välipalaan, jonka jälkeen vuorossa oli ulkoilua kotiin hakuun saakka.

Kotiin palasin heti rohkeasti uutta lyhyempää reittiä. Tramilla (raitiovaunu) ja bussilla aikaa kuluu yhteensä ovelta ovelle vajaa 20 minuuttia. Tämähän ei ole työmatka eikä mikään. Enkä edes eksy matkalla.

Koska en jaksa istua pikkuisessa asunnossani vetäisin päälle lenkkikamat ja heijastin takin. Napit korviin ja suomipop soimaan. Heijastin takkini herätti melkoisesti huomiota ja hyvä etteivät päät ruuvaantuneet pois paikoiltaan. Toimituksen huomio - tsekit ajavat kovaa myös pienillä kujilla talojen välissä ja kukaan ei käytä heijastinta, kas kun kansa on ylipäätään vielä elossa.


Lenkin päätteeksi piipahdin vielä naapurissa asuvan ohjaajani Hanan luona ja löysin itseni syömästä juustoja ja juomasta viiniä heidän keittiössään, vaikka tarkoitus oli vain sopia huomenaamuisesta kyydistä. Josef, Hanan mies, oli käynyt kalassa, joten sain myös kalaa ja itse leivottua leipää (tulipa raamatullinen fiilis, josef ja kalat ja leivät :D ) Viemisiksi "kotiin" sain vielä suuren pussillisen saksanpähkinöitä, luomuja ja juuri kerättyjä omasta pihapuusta.

ei huonoja ollenkaan

Comments

Popular Posts